Deze pagina afdrukken
maandag, 04 juni 2018 20:36

De baby- en kinderhuid in de zon

Geschreven door
Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid? Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?
De baby- en kinderhuid in de zon

Zonbescherming...Heel facebook staat er mee vol, wij vertellen er veel over, we krijgen heel veel vragen in de salon! Ook merken wij dat onze cliënten zich veel beter bewust zijn van de gevaren van zonnestraling en het nut van zonbescherming.

Maar hoe zit het nu met de baby- en kinderhuid in de zon? In deze blog vertel ik jou hier meer over. Lees je mee?

 
Grotere kans op verbranding

Een de huid van een volwassene is heel anders dan de huid van een baby of een kind. De baby- en kinderhuid zijn namelijk nog veel dunner. Zoals in de onderstaande tabel te lezen is maken de baby- en kinderhuid ook veel minder melanine aan dan de volwassen huid (Smitt, 2015). Melanine beschermt de huid tegen (verbranding door) uv-straling. De baby- en kinderhuid hebben dus een veel grotere kans op verbranding! (Brash, 1997). De huid van volwassenen vernieuwt zich continue in enkele weken. De huid van kinderen vernieuwt zich ook, maar de kinderhuid moet ook nog groeien! Om deze reden gaat de celdeling bij kinderen en baby’s sneller. Hierdoor heeft de huid (te) weinig tijd om de, door uv-licht beschadigde, huidcellen te herstellen. De cellen die beschadigd zijn dragen kinderen en baby’s met zich mee, dit is lang niet altijd aan de buitenkant te zien. Maar hoe meer ‘beschadigingen’, hoe groter het risico op huidkanker op latere leeftijd. (KWF, 2018).

 

IMG 0205

 

Zonadvies baby’s en kinderen

Bij baby’s jonger dan 1 jaar is het verstandig om blootstelling aan zon te voorkomen. Probeer kinderen ouder dan 1 jaar tussen 11:00 en 15:00 uit de zon te houden of goed in te smeren met een zonnecrème van minimaal SPF30. Verder kan je je baby extra beschermen met (uv-werende)kleding, petjes, gebruik van een parasol etc. (NCV cosmetica, 2017).  

 

Let op! Zand en water weerkaatsen uv-straling!

De straling is hierdoor intensiever en geeft een nog grotere kans op verbranding! Ook laten water en glas uv-stralen door, dus in het water of in de auto kunnen jij of je baby snel verbranden wanneer je de huid niet beschermt. (Huidhuis, 2018).

IMG 0209

 

Welke zonnecrème is het beste voor een baby / kind?

Dit is een vraag die wij wekelijks, bijna dagelijks, horen! Bij zonnecrème is het belangrijk dat de huid beschermt wordt tegen UVA- en UVB-straling, zowel voor volwassenen als baby’s/kinderen. Een SPF is een SPF, het maakt niets uit of dit voor volwassenen of voor baby’s is ontwikkeld, de bescherming blijft hetzelfde. Belangrijk! Let goed op dat er geen irriterende ingrediënten in de zonnecrème zitten, dit geldt zowel voor jou als een baby/kind!

IMG 0207

 

De Nederlandse Cosmetica Vereniging brengt het volgende advies uit voor het beschermen van baby’s / kinderen:

Baby’s jonger dan 1
Voorkom blootstelling aan zon. Houd baby’s zoveel mogelijk in de schaduw. 

Kinderen van 1 tot 3 jaar
Vanaf het tweede levensjaar kunnen jonge kinderen met blote armen en benen in de zon komen, maar enkel voor korte periodes en niet tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het felst schijnt. De rest van het lichaam en het hoofd moeten zeker beschermd worden met (UV-)kleding en een hoedje/petje. De lichaamsdelen die wel aan het   zonlicht worden blootgesteld, moeten rijkelijk worden ingesmeerd met een anti-zonnebrandmiddel met hoge of zeer hoge beschermingsfactor (SPF van minimaal 30) en UV-A-bescherming.

Kinderen 3 tot 9 jaar
Voordat kinderen in de zon lopen of in het water spelen, moeten ze worden ingesmeerd met een waterbestendig anti-zonnebrandmiddel met een hoge of zeer hoge bescherming (SPF van minimaal 30) en UV-A-bescherming en dit dient regelmatig (minstens om de 2 uur) herhaald te worden en altijd na iedere zwembeurt of bij overmatig zweten. Bij felle zon is het advies om kinderen ook een T-shirt en een hoedje/petje te laten dragen.  

Kinderen 9 tot 12 jaar
Kinderen kunnen de helft van de tijd van een volwassene in de zon zitten met dezelfde bescherming: dus halveer de   tijd of gebruik een tweemaal zo sterke beschermingsfactor (minimaal SPF 30) en UV-A-bescherming. 

Kinderen 12 tot 16 jaar
In deze leeftijdscategorie kan de zonnebescherming geleidelijk worden aangepast zodat deze vanaf 16 jaar gelijk is aan volwassenen. Adviseer je tiener zich op de juiste manier te beschermen tegen de zon. 

 

Hier nog een aantal nuttige tips van het BeautyJournaal en NVC Cosmetica uit 2017:

  • Kinderen met een gevoelige huid en veel moedervlekken lopen meer kans op verbranden en daardoor wordt hun kans op huidkanker op een latere leeftijd verhoogd. Zij dienen zich extra te beschermen met een zeer hoge factor.
  • Smeer je kind 30 minuten voor het naar buiten gaan in
  • Smeer je kind ook in op een zonnige dag voordat hij/zij naar school gaat. Met name op sportdagen, schoolreisjes en schoolkampen is het van belang om ze extra goed te beschermen.
  • Smeer gerust een dikke laag anti-zonnebrand, wees vooral niet te zuinig! En vergeet uiteraard de lippen, oren en voeten niet want ook die kunnen zonschade oplopen.
  • Sommige kleding laat nog UV-straling door. Om er zeker van te zijn dat je goed beschermd bent kies dan voor UV-werende kleding. Gebruik droge kleding, natte kleding stretcht meer en geven daardoor minder bescherming.
  • Tussen 11:00 en 15:00 uur is de zon het schadelijkst. Gebruik als regel: ‘’Als jouw schaduw langer is dan dat jij bent, dan ben je (ingesmeerd) veilig voor de zon, is jouw schaduw korter dan jouw lengte dan kan de zon je (terwijl ingesmeerd) verbranden’’.
  • Geef kinderen alleen een zonnebril op die voldoet aan bepaalde eisen (CE-logo), speelgoedzonnebrillen doen namelijk meer kwaad dan goed.Ik; Lindsay (huidtherapeut) of Angelique (medisch schoonheidsspecialist) helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste zonnecrème! Neem gerust contact met ons op. Onze gegevens staan onder onderstaande foto! Ook staan hier de links naar de zonnecremes die wij verkopen bij Natural Skin en in onze webshop. 

 

Ps. Waar zouden jullie nog meer blogs over willen lezen? Laat het mij weten in een reactie of vertel het tijdens je volgende afspraak, tot dan! :-) 

IMG 6509
 
Contact- en adresgegevens
Lindsay en Angelique Spies
Natural Skin

Herenstraat 102, Voorburg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
06 143 93 506 

www.naturalskin.nl
w
ww.naturalskinshop.nl

Facebook: https://www.facebook.com/naturalskinvoorburg/?ref=bookmarks 
Instagram: https://www.instagram.com/naturalskinvoorburg/ 

 

Webshop links
Reviderm On Top Skin Shield SPF10: https://www.naturalskinshop.nl/re-protect-bescherming/444-on-top-skin-shield-spf-10.html
Reviderm Daily Sun Screen SPF20: https://www.naturalskinshop.nl/c7-bescherming/350-daily-sun-screen-spf-20-.html 

Reviderm Solar Skin Shield SPF30: https://www.naturalskinshop.nl/home/583-solar-skin-shield-30.html 
Darphin Vital Protection SPF50: https://www.naturalskinshop.nl/home/60-darphin-vital-protection-spf-50.html 
Darphin Soleil Plaisir SPF30 & 50: https://www.naturalskinshop.nl/home/231-darphin-soleil-plaisir.html 

 


Tabel: Huidstructuur verschillen baby- en volwassen huid (Bron: Smitt, 2015).

Huidstructuur

Baby vergeleken met volwassene

Huidoppervlak

Dichter reliëf netwerk

Dermatoglyfen

Meer verheven, kleiner en minder goed omschreven

Grote huidcellen

Corneocyten zijn kleiner

Keratinocyten stratum granulosum kleiner en dichter op elkaar

Huiddikte

Hoornlaag 30% dunner

Epidermis 20% dunner

Dermale structuur

Dermale papillen homogener (qua grootte, dichtheid, verdeling), passen één op een op dermatoglyfen

Collageen vezels

Geen verschil tussen stratum papillare en reticulare

Huidsamenstelling

Hoeveelheid water

Huid droger bij geboorte, vochtiger. Bij baby’s vanaf een week of twee meer onderlinge variatie tussen baby’s.

Meer vocht in bovenste 26 μm.

NMF

Lagere concentratie

Oppervlakte lipiden

Lagere concentratie

Melanine

Lagere concentratie

Huidfunctie

Huid barrière

Slechter, zie hieronder

TEWL

Lager bij à terme geboorte, vergelijkbaar of hoger bij oudere kinderen.

Locatie afhankelijk.
Hogere onderlinge variatie tussen baby’s.


Waterverwerking

Lagere capaciteit om water vast te houden.
Door neonatale huid penetreert meer vocht.


pH

Alkalischer

Celdeling

Hoge turn-over
Bronnen

Brash, D.E. (1997). Sunlight and the onset of skin cancer. Trends Genet. 13:410-414. Geraadpleegd op 7 juni 2018 van,
http://www.nvdv.nl/wp-content/uploads/2014/08/NTvDV_maart_2005.pdf#page=11


 

Colle, B. (2017). Dit moet je weten over de babyhuid in de zon. BeautyJournaal. Geraadpleegd op 7 juni 2018 van, https://www.beautyjournaal.nl/2017/07/28/babyhuid-in-de-zon/

 

Huidhuis. (2018). Wat is zonlicht. Geraadpleegd op 8 juni 2018 van, https://www.huidhuis.nl/thema/wat-zonlicht

 

KWF. Waarom is het zo belangrijk om kinderen te beschermen tegen uv-straling? Geraadpleegd op 8 juni 2018 van, https://www.kwf.nl/voorkomen/zon-uv-huidkanker/smeren-kleren-weren/Pages/default.aspx

 

NCV Cosmetica. (2017). 10 vragen over zon, zomer en zwanger. Nederlandse Cosmetica Vereniging. Geraadpleegd op 8 juni 2018 van, https://www.ncv-cosmetica.nl/infocentrum/cosmetica-nu/10-vragen-over-zon/10-vragen-over-zon-zomer-zwanger-en-zo/#12-hoe-bescherm-ik-mijn-baby-tegen-de-zon

 

Smitt, J.H.S. (2015). De huid van de neonaat en hierop vaak voorkomende aandoeningen. Nederlands tijdschrift voor dermatologie en venerologie. 25(2); 57-59. Geraadpleegd op 7 juni 2018 van, https://www.huidhuis.nl/sites/huidhuis.nl/files/inline-images/PDF/NTvDV_neonatale_erythrodermie.pdf#page=5

 

 
Lindsay

Huidtherapeut
Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP), aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34)

Nieuwste van Lindsay