Deze pagina afdrukken
zondag, 06 november 2016 11:24

Echt acne? Of toch iets anders..?

Geschreven door


Echt acne? Of toch iets anders..?

Klinkt deze situatie jou bekend? Je hebt van alles al geprobeerd, van de duurste peeling tot het grootste productpakket. Je hebt last van acne, tenminste, dat denk je. Je hoort van je huisarts: ‘’Daar groei je wel overheen’’, ‘’zo erg is het niet’’, ‘’wacht nog een paar jaar af’’, ''er zijn wel ergere dingen''. Onderga je regelmatig acnebehandelingen maar heb je na lange tijd nog steeds geen resultaat? Lees dan snel verder!

Gistpuistjes
Wanneer je puistjes hebt, betekend het niet meteen dat je acne hebt. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat je last hebt van pityrosporum folliculitis. Oftewel, gistpuistjes! Een gist is een eencellige schimmel. Nu denk je misschien, ‘’waarom heeft mijn huisarts dit niet opgemerkt of vertelt?’’. Mijn ervaring is dat veel (huis)artsen bij het zien van puistjes er direct vanuit gaan dat het acne is.

Hoe zit dat dan precies?
Op iedere huid zitten gisten. In de haarzakjes die veel talg produceren komen ze het meeste voor, zoals in het gelaat en op de rug. Wanneer er overmatige haargroei plaats vindt, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken, hierdoor ontstaan bultjes. Gistpuistjes kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar het wordt vooral gezien bij jongvolwassenen. De nek, het voorhoofd, de nek, de kaaklijn en langs de haargrens zijn de meest voorkomende plekken waar gistpuistjes ontstaan.

Hoe herken je gistpuistjes?
• Ze zijn vaak kleurloos 
• Ze jeuken
• De bultjes zijn kleiner dan ‘normale’ puistjes
Weet je niet zeker of jij gistpuistjes hebt? Tijdens een behandeling kunnen wij na een grondige reiniging jouw huid goed beoordelen. :-)

 

Oorzaak
De exacte oorzaak van gistpuistjes is nog niet bekend. Wel kunnen we vaststellen dat een warm en vochtig klimaat, afsluitende kleding, zweten, en het gebruik van afsluitende crèmes/make-up gistpuistjes kunnen verergeren.

Triggers
Heb je last van astma? Allergieën? Keratosis pilaris (een verstoorde uitrijping van hoorncellen waardoor bobbeltjes op de huid ontstaan.)? Dan is de kans groter dat je last krijgt van gistpuistjes. 

Wat kan ik er aan doen?
Het is heel belangrijk om de huid goed te reinigen, twee keer per dag. Een goede crème die er voor zorgt dat de huid kalmeert en de barrièrefunctie beschermt is essentieel. Om de groei van gist te stoppen adviseer ik om naar een dermatoloog te gaan die jou van deze schimmel kan af helpen.

Ik herken me hier niet in, maar heb wel last van puistjes. Kan het ook iets anders zijn?
Andere huidaandoeningen die vaak verward worden met acne zijn rosacea en periorale dermatitis. Benieuwd wat dit is? Laat een reactie achter, en wellicht kan je hier in het volgende blog uitgebreid over lezen. ;-)

Bedankt voor het lezen en tot volgende week! :-) 

Lindsay

Huidtherapeut
Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP), aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34)

Nieuwste van Lindsay