Suiker en de huid

Er zijn verschillende oorzaken voor huidveroudering zoals; genetische aanleg, hormonen, mimiek, huidverzorging, zongedrag etc. Wat veel mensen niet weten is dat een overvloed aan suiker zorgt voor versnelde huidveroudering. Dit heet het versuikeringsproces (glycatie). Iedereen weet dat het eten van te veel suiker niet gezond is. Wanneer we suiker eten, gaat er een signaal af in onze hersenen die er voor zorgt dat er dopamine wordt aangemaakt. Dopamine wordt ook wel eens het ‘geluksstofje’ genoemd. Door dit geluksgevoel, werkt suiker dus verslavend.

Wat doet suiker met de huid?
Bij het versuikeringsproces (glycatie) binden suikers zich aan eiwitten. Hierdoor ontstaan schadelijke stoffen: AGE’s (versuikerde eiwitten). AGE’s kunnen eiwitstructuren in ons lichaam aantasten zoals in huid, ogen, haar, botten en vaatwanden. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons weefsel, dus heel belangrijk om in de gaten houden hoeveel suiker je binnen krijgt! Collageen en elastine zijn bekende eiwitten, zij zorgen voor de stevigheid van de huid. Wanneer suiker zich bindt aan collageen of elastine tast het de elasticiteit aan van de huid. Ook krijgt de huid een doffe gloed.

Kan mijn huid dat niet zelf oplossen?
Ja..De huid kan een gedeelte van de AGE’s oplossen maar dit zorgt voor een ontstekingsreactie in het lichaam, wat weer niet goed is voor onze cellen.

Huidveroudering?
Zoals hierboven gezegd binden suikers zich aan eiwitten, wat zorgt voor een mindere elasticiteit van de huid. Een minder elastische huid betekend snellere huidveroudering. Uit onderzoek is gebleken dat het effect van een te veel aan suikers vanaf je 35e zichtbaar wordt. Dit is te vergelijken met zonschade. Zowel bij zonschade als bij versuikering, is de schade later pas zichtbaar. Het opruimen van de versuikerde eiwitten wordt gedaan door bepaalde enzymen. Hoe ouder, hoe minder de werking van de enzymen. Daarom is de schade pas later zichtbaar.

Voorkomen is beter dan genezen?
100% voorkomen van versuikering is heel erg lastig. In heel erg veel producten zitten suikers, ook in fruit bijvoorbeeld. Houdt je daarom aan de twee aanbevolen stuks fruit per dag en verminder het gebruik van suikerrijke producten. Zo nu en dan wat extra suiker..Daar wordt je niet ineens 15 jaar ouder van. ;-)

Over welk onderwerp zouden jullie graag de volgende keer willen lezen? Laat het mij weten in een reactie! Tot volgende week :-)