De huid en de overgang

In de tijden voor en tijdens de overgang vinden er heel veel veranderingen plaats in de huid. Het hormoon wat hier het allerbelangrijkste bij is, is oestrogeen. De productie van oestrogeen wordt vermindert wanneer je in de overgang komt. Laat nou net dit hormoon, veel invloed hebben op je huid...

Collageen
Je huid is in de jongere jaren stevig door collageen, dat is een eiwit dat bindweefsel bij elkaar houdt. En door elastine, wat er voor zorgt dat je huid weer de oorspronkelijke vorm en groottte aanneemt nadat het uitgerekt of ingedrukt is.

Je kan de huid vergelijken met een matras. In het begin is het matras stevig en veerkrachtig, in de loop der jaren wordt het matras dunner en slapper. Oestrogeen zorgt er voor dat de veren in het matras met regelmaat opgeschut worden en zorgt voor het vervangen van de veren. ;-)

Doordat de productie van oestrogeen afneemt tijdens de overgang, daalt het collageen in de huid. De gevolgen hiervan? Dat zijn o.a. een dunnere huid en verminderde elasticiteit.

Hydrateren
Hyaluronzuur is een van de waterbindende stoffen in de huid. Ook hier speelt het hormoon oestrogeen weer een belangrijke rol, want het zorgt er namelijk voor dat hyaluronzuur aanwezig is in de huid. Dus neemt de oestrogeen productie af? Dan dus ook de aanwezigheid van hyaluronzuur. De huid kan hierdoor minder goed water vasthouden. Een ander gevolg hiervan is is dat huidbarriere (=het beschermlaagje van de huid) en de talgproductie (=vet) afneemt. Met een droge(re) huid als gevolg.

Haar en puistjes
In en na de overgang kan er ook meer haargroei plaats vinden en/of juist meer puistjes. Ook dit heeft (indirect) te maken met oestrogeen. Als de aanmaak van oestrogeen daalt, stijgt automatisch de hoeveelheid mannelijk hormoon in je lichaam, genaamd testosteron. Dit zorgt voor ongewenst gezichtshaar, grotere poriën en puistjes.

Dan brengen we toch gewoon meer oestrogeen in het lichaam?
Het lijkt heel makkelijk, we brengen extra oestrogeen in het lichaam en klaar. Helaas zitten er veel ernstige risico’s verbonden aan hormoontherapie zoals het krijgen van trombose en kanker. Er zijn op dit moment onderzoeken gaande om een hormoontherapie te ontwikkelen die deze nadelige gevolgen niet heeft. :-) Om deze reden kan je je het beste nog van hormoontherapie af blijven.

Mijn tips:
- Laat je huid eens in de zes weken verwennen bij een huidspecialist, met een gezichtsbehandeling of een peeling
- Reinig de huid 's ochtends en 's avonds
- Gebruik overdag een serum onder je creme en 's nachts een olie om je huid extra te voeden
- Scrub je huid 1 a 2 keer per week
- Breng 1 a 2 keer in de week een masker aan (bijvoorbeeld na het scrubben)
- Gebruik voor rondom de ogen in de ochtend en de avond een serum en een creme.

Bij Natural Skin verkopen wij nu voordelige Darphin paketten, speciaal aangepast voor de huid in de overgang! Ook kunnen we u helpen met overbeharing en pukkeltjes. ;-)

 

Ik hoop dat jullie iets aan deze informatie hebben gehad!

Tot volgende week, groetjes Lindsay :-)