Pigment is een kleurstof (melanine) die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in ons lichaam. Bij blootstelling aan zonlicht maakt het lichaam meer pigment aan om zich te beschermen tegen UV straling. Daarnaast spelen erfelijkheid en hormonen een rol bij de vorming van pigmentvlekken. Lees hier wat je kunt doen om pigmentvlekken te voorkomen en te verminderen.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Wanneer je langere tijd in de zon zit, zullen de pigmentcellen meer pigment aanmaken om je te beschermen. Hierdoor word je bruin, maar het nadeel is dat je wel meer kans hebt op het ontwikkelen van pigmentvlekken.

Soorten pigmentvlekken
Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken:

Ouderdomsvlekken (Lentigo);
Hyperpigmentatie na littekens (van bijvoorbeeld acné of irritatie);
Pigmentvlekken die worden veroorzaakt door hormonen (zoals het zwangerschapsmasker).

Het voorkomen van pigmentvlekken
Ook bij pigmentvlekken geldt dat het beter is om deze te voorkomen. Met de volgende tips kom je al een heel eind:

Gebruik geen parfum wanneer je gaat zonnen. Dit kan zorgen voor roodbruine verkleuringen op de huid.
Bescherm de huid tegen UV straling door een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Vergeet ook de handen niet; ook die zijn het grootste deel van het jaar direct of indirect blootgesteld aan zonlicht. Omdat vooral UV A stralen pigmentvlekken veroorzaken is een crème met een sterk UV A filter belangrijk.
Ga helemaal niet, of niet te vaak onder de zonnebank. Dit kan bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering en pigmentatiestoornissen.


Pigmentvlekken behandeling
Voor het tegengaan en verminderen van pigmentatie zijn verschillende behandelingen mogelijk, denk hierbij aan lightening creams, lichtflitsen, fruitzuurpeelingen en microdermabrasie. De beste resultaten behaal je in combinatie met salonbehandelingen en thuisproducten.

Microdermabrasie

Pigmentvlekken kunnen worden behandeld door middel van microdermabrasie. Dit is een machanische peeling, waarbij het apparaat de dode huidcellen op een zeer zachte en nauwkeurige wijze verwijdert. Wanneer je de pigmentvlek op deze manier wilt verwijderen, zijn er afhankelijk van de diepte- en grootte van de pigmentvlek meerdere behandelingen nodig, om tot het beste resultaat te komen.

Micro-needling

Microneedling is een techniek waarbij met kleine dunne naaldjes vele microwondjes worden gemaakt. De huid wordt hierdoor gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken. Microneedling geeft in zijn geheel een gezondere huid die regelmatiger van kleur is. Lichte vlekken, zeker wanneer blootstelling aan de zon de oorzaak hiervan is, kunnen iets verbeteren bij deze techniek.

Fruitzuurpeeling

Een fruitzuurpeeling is een peeling die de bovenste laag van de huid verweekt. Doordat de dode huidcellen niet meer samenplakken, gaat de huid versneld afschilferen. De verhoogde celdeling leidt verder tot een versnelde afschilfering van de met pigment gevulde opperhuidcellen, wat een blekend effect heeft.

Heb je pigmentvlekken en wil je graag een egale huid?
Maak dan vrijblijvend een afspraak bij ons om te kijken  welke behandelmethode het beste past bij jouw huid, om zo van pigmentatie af te komen en/of te voorkomen!

Tot over twee weken!