Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Een verstoring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, een algehele slechte conditie of en slechte doorbloeding van het gebied. Ook kan de huid teveel collageenweefsel aanmaken, er ontstaat dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels. (NVH, 2018). Een litteken kan ook de bewegingsvrijheid belemmeren en leiden tot beperkingen.
Behandelmethoden
Met verschillende behandelmethoden kunnen we de bovenstaande klachten verminderen. Na een uitgebreid intakegesprek bespreekt de huidtherapeut samen met u alle mogelijkheden en wat voor uw litteken de beste optie is.
Microdermabrasie
Met microdermabrasie maken we gebruik van microkristallen die de dode huidcellen onder vacuümdruk gecontroleerd en veilig afschaven en polijsten. Deze techniek zorgt voor afvlakking van het litteken, stimuleert celvernieuwing, verbeterd de doorbloeding en daarmee de kleur van het litteken.
Microneedling
Met microneedling maken we gebruik van de Skinneedler. Hierbij worden kleine perforaties in de huid gemaakt. Door de prikkeling in het weefsel komen groei- en helende factoren vrij die zorgen van de aanmaak van collageen, elastine en bindweefsel. Het litteken wordt hierdoor soepeler en minder opvallend.
Littekenmassage
Littekenmassage stimuleert de doorbloeding waardoor de huid soepeler wordt. De massagetechnieken zijn gericht op het verbeteren van de elasticiteit in het beschadigde weefsel van het litteken.
Producten thuis
Om littekens optimaal te behandelen om het best mogelijke resultaat te krijgen is het belangrijk dat u thuis producten gebruikt op het litteken. Afhankelijk van het litteken gebruikt u thuis een peeling, herstellende gel, verzachtende/hydraterende crème en/of UV- en infraroodbescherming. Uiteraard worden de producten afgestemd op het litteken en kan het afwijken van de hierboven genoemde producten.
Na de behandeling
Na de behandeling kan het zijn dat het litteken roder is. Sommige mensen ervaren jeuk in het behandelde gebied. Dit is onderdeel van het regeneratieproces waarin de huid aan het herstellen is. Afhankelijk van de behandelmethode is de huid extra kwetsbaar voor UV-straling, warmte etc.
Aantal behandelingen
Het aantal behandelingen is afhankelijk van het litteken zelf, de voortgang en achterliggende factoren. Elke behandeling zorgt voor verbetering. De frequentie van de behandelingen is afhankelijk van de methode.
Resultaat
Littekentherapie kan het weefsel versoepelen, mooier en egaler maken. Een litteken kan nooit geheel verdwijnen.
Vergoeding
In sommige gevallen kan littekentherapie vergoed worden (geheel of gedeeltelijk). Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden. Onze huidtherapeut is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).
Prijs
De prijs is afhankelijk van de behandelmethode en de grootte van het te behandelen gebied. Dit lichten wij graag toe in een intakegesprek.